Внаслідок кібератаки закрилися відділення невідкладної допомоги у лікарнях США

  • 29 Листопада 2023

Постраждали лікарні у трьох штатах.

Внаслідок кібератаки закрилися відділення невідкладної допомоги у лікарнях США зображення

Медична компанія Ardent Health, яка володіє і керує лікарнями у кількох штатах, повідомила, що на День Подяки зазнала кібератаки з використанням програми-вимагача. Відключена велика кількість комп’ютеризованих сервісів, уражені програми, що відстежують медичні записи пацієнтів. Щонайменше у трьох штатах відділенням невідкладної допомоги довелося перенаправляти ургентних хворих до інших лікарень. З метою безпеки переносилися також планові процедури – до повного відновлення даних пацієнтів. Цю заяву підтвердили у лікарнях мережі Ardent – Hillcrest HealthCare в Оклахомі, Lovelace Health у Нью-Мексико та UT Health в Техасі. Компанія Ardent також зазначила, що для розслідування інциденту залучила незалежних судмедекспертів та фахівців з аналізу загроз, і повідомила про нього правоохоронців.  

Хакерські атаки на медичні заклади трапляються чимраз частіше. За даними компанії з кібербезпеки Emsisoft, цього року у США їх було не менше ніж 35. Хакери обирають для вторгнення святкові дні, коли чергує менше співробітників служби безпеки, і зазвичай мета цих атак – фінансовий зиск. За повернення викрадених даних кіберзлочинці вимагають викуп. І хоча правоохоронці, і навіть сам директор ФБР неодноразово наголошували, що погоджуватися на це – все одно що хлюпнути оливи у вогонь, деякі компанії вимушені платити. А що більше їх платить, то частішими і масовішими стають подальші атаки.

Перші злами медичних закладів задокументовано 2016 року, а вже з 2020-го їх щороку відбувається не менш ніж 300. У червні 2023-го лікарня  St Margaret’s Health у Спрінг-Веллі, штат Іллінойс, мусила закритися, зокрема, і через наслідки кібератаки. Крім того, доведено взаємозв'язок між атаками програм-вимагачів на лікарні та підвищенням рівня смертності тамтешніх пацієнтів.

Email розсилка