Розвиток свободи слова в інтернеті зупинився 15 років тому. Штучний інтелект прискорив його занепад

  • 05 Жовтня 2023

Свобода слова в інтернеті знижується 13 років поспіль, і особливо це стало помітним через поширення штучного інтелекту

цензура
цензура

Згідно зі звітом Freedom House, як у демократичних, так і в автократичних країнах, владні структури використовують генеративний ШІ для маніпуляцій з громадською думкою. Звіт також говорить, що свобода слова в інтернеті знижується 13 років поспіль, і особливо це стало помітним через поширення штучного інтелекту.

Основні зміни пов'язані з тотальною доступністю генеративного штучного інтелекту, який суттєво спрощує створення фейків та дезінформації, та дозволяє автоматизувати цей процес. Завдяки цьому дозволяє влада країн може провадити більш кращу цензуру матеріалів. Наприклад, у Венесуелі й США використовують ШІ для створення маніпулятивних відео і фото політиків.

Крім новітніх технологій, влада продовжує використовувати й старі тактики, такі як боти (живі люди або програми) в соцмережах для маніпулювання дискусіями. Звіт зазначає, що розповсюдженість генеративного ШІ підриває довіру навіть до перевірених фактів.

Авторитарні режими, особливо в Ірані, М'янмі та Китаї, активізували цензуру в інтернеті. В Китаї чат-боти програмуються так, щоби не відповідати на питання про площу Тяньаньмінь, а в Індії адміністрація Моді обмежила доступ до документальних фільмів через ШІ-інструменти модерації. Загалом, 2022 року рекордна кількість урядів блокувала сайти за політичними, соціальними та релігійними мотивами.

Email розсилка