Урядові сайти Ізраїлю постраждали від кібератаки DDoS

  • 10 Жовтня 2023

Сумнозвісні хакери з Killnet долучилися до кібернатиску на Ізраїль.

Урядові сайти Ізраїлю постраждали від кібератаки DDoS зображення

Вже кілька діб поспіль Ізраїль перебуває під масованими атаками бойовиків ХАМАС. Експерти говорять, що це – не просто терор проти ізраїльтян, а воєнна операція з російським слідом. Особливо виразно цей слід простежується у кібервійні. Хакерське угруповання Killnet, підтримуване російською розвідкою, оприлюднило на своєму ТГ-каналі план дій з активізації атак на критичну інфраструктуру Ізраїлю. Останньою жертвою Killnet стала впливова ізраїльська газета The Jerusalem Post, а загалом з ладу вийшли відразу декілька урядових сайтів. Джерела в уряді стверджують, що це найбільша в історії кібератака проти Ізраїлю.

Зазвичай хакери з Killnet використовують розподілені атаки на відмову в обслуговуванні (DDoS). Сервер жертви перевантажується потоком фальшивого трафіку, створеного ботами, і, не в змозі відрізнити справжні пакети даних від зловмисних, просто відключається.

Інтриги у кібервійні додає заявлена Killnet мотивація: кіберзлочинці відкрито кажуть, що прагнуть відплати Ізраїлю за підтримку України. Тож експерти не впевнені, чи теперішні атаки Killnet пов’язані з ХАМАСом, а чи російськими хакерами керує чиста помста.

У цих кіберсутичках хакери з Killnet не єдині, хто став на темний бік сили. Кібертерористи з Anonymous Sudan, також, ймовірно, пов’язані з росією, підтримали ХАМАС і активно допомагають Killnet в атаках на урядові вебсайти країн Близького Сходу. Ще одне угруповання, Кіберармія росії, нещодавно бомбардувало американські акаунти Фейсбуку опитуванням громадської думки щодо того, чи виправдані атаки на державну інфраструктуру.

Своєю чергою індійські кіберсили розпочали контрнаступ, успішно знищивши вебсайт ХАМАСу. Індійців підтримали інші хакерські угруповання, як-от Team UCC Ops, Garuna Ops і SilenOne. А пакистанські хакери Team Insane PK здійснили кібератаку на ізраїльську гідроелектростанцію, пообіцявши опублікувати викрадені дані найближчими днями.

У своєму щорічному звіті про цифровий захист корпорація Майкрософт оприлюднила інформацію про кампанію Storm 1133, що стартувала з атак на сектори телекомунікацій, оборони та енергетики Ізраїлю вночі 8 жовтня 2023 року. Ситуація швидко розвивається, кіберпростір стає дедалі потужнішим полем битви, в унісон з тривалими конфліктами фізичного світу.   

Email розсилка