Користувачів Google Chrome попереджають про фальшиві оновлення браузера

  • 20 Жовтня 2023

Варто пам’ятати, що зазвичай оновлення сучасних браузерів автоматичне.

Користувачів Google Chrome попереджають про фальшиві оновлення браузера зображення

Користувачів Google Chrome просять не встановлювати оновлень браузера на жодних сторонніх вебсайтах. Компанія з кібербезпеки Proofpoint фіксує активізацію загроз, що використовують фальшиві оновлення браузера для доставляння різноманітного шкідливого ПЗ,

Одна з таких атак, названа ClearFake, виконується на заражених сайтах. Коли користувач намагається отримати доступ до контенту сайту, з’являється спливне вікно і пропонує оновити браузер до останньої версії. Натискання на кнопку фальшивого оновлення призводить до встановлення шкідливого ПЗ, яке краде особисті дані користувачів. Фахівці з Proofpoint кажуть, що ClearFake перекладена різними мовами, зокрема німецькою, іспанською, французькою і португальською, відповідно до налаштувань користувача.   

Подібних атак зазнають також браузери Firefox і Microsoft Edge, але Google Chrome – найбільша і найбажаніша мішень для хакерів, позаяк 65 % користувачів ПК працюють саме з ним. Аналітики зазначають, що ефективність таких приман зумовлена їх розміщенням на легітимних сайтах.    

Сучасні браузери, а поміж них і Google Chrome, автоматично оновлюються до останньої версії у фоновому режимі, не потребуючи від користувача жодних додаткових дій. Переконатися, що ваша версія Google Chrome для Windows є останньою, можна, відкривши Налаштування (три вертикальні крапки) праворуч вгорі вікна браузера Chrome, обравши Налаштування у спадному меню, і натиснувши Про Chrome у меню ліворуч. Там ви побачите інформацію щодо того, чи оновлено ваш браузер, і на якій саме версії ви працюєте.

Алгоритм дій на комп’ютерах Mac той самий – вам слід відкрити браузер Chrome, вибрати Google Chrome на панелі меню вгорі екрана, а потім – Про Google Chrome.       

Email розсилка