Три кроки для захисту Gmail

  • 22 Листопада 2023

У вас майже напевне є ця електронна пошта.

Три кроки для захисту Gmail зображення

Компанія Google щойно випустила останню версію ключа безпеки Titan із двофакторною автентифікацією, і зобов’язалась роздати 100 000 таких ключів користувачам, які наражаються на найбільший ризик хакерських атак. А ті, хто не потрапив до числа обраних (що насправді не так вже й погано), можуть згадати про три прості кроки для убезпечення своїх облікових записів.

Крок 1. Надійний пароль.

Найочевидніший крок, що найчастіше ігнорується користувачами. Здається, основні вимоги до надійного пароля відомі навіть немовлятам, але звіти, які регулярно оприлюднюють дослідники з безпеки, доводять: паролі теж дуже часто бувають дитячими. Тож – гарний пароль має містити щонайменше 20 випадкових букв верхнього і нижнього регістрів, цифр та спеціальних символів, і бути унікальним для кожного сервісу. Можна використовувати менеджер паролів, який допоможе створити спеціальні комбінації з високим рівнем безпеки.    

Крок 2. Двофакторна автентифікація.

Це – подвійне підтвердження того, що в обліковий запис входить саме його власник. Код перевірки надсилається через текстове повідомлення, телефонний дзвінок, застосунок для автентифікації чи як запит Google прямо на пристрій. Крім того, Google впроваджує систему безпекових оповіщень про конфіденційні дії – приміром, про створення, редагування чи імпорт фільтрів, або додавання адреси пересилання, і, щоб їх завершити, користувачу також знадобиться код двофакторної автентифікації.     

Крок 3. Перевірка безпеки облікового запису Google.

Насправді – це дуже корисна і незаслужено ігнорована опція. Вона містить можливість розширеного безпечного перегляду, нещодавніх дій із забезпечення безпеки, параметри відновлення облікового запису, конфіденційні налаштування тощо. Це своєрідне універсальне сховище для засобів безпеки, цілком безплатних.  

Частка Gmail на світовому ринку поштових сервісів нині становить 30 %, у США до кінця 2023 року вона сягне 53 %. Понад 1,8 млрд користувачів та приблизно 333 млрд вхідних і вихідних електронних листів щодня роблять Gmail скарбницею, яка притягує розмаїтих зловмисників. Повністю убезпечитися від хакерських атак навряд чи вдасться, але ускладнити кіберзлочинцям їхній чорний труд – цілком можливо. І зовсім нескладно.

Email розсилка