Масштабний збій в «Дії» – причини і висновки

  • 05 Лютого 2024

Якщо коротко – то додаток для голосування не впорався з голосуванням.

Масштабний збій в «Дії» – причини і висновки зображення

3 лютого, упродовж всього голосування у національному відборі на пісенний конкурс «Євробачення-2024» додаток «Дія» працював з перебоями. Вперше в історії національних відборів на Євробачення глядачі могли голосувати за вподобаного виконавці лише через «Дію» – раніше переможців обирали через СМС-голосування. Відразу після оголошення голосування відкритим користувачі почали повідомляти про збої – під час спроби входу застосунок видавав повідомлення «На жаль, трапилася помилка». Згодом на Telegram-каналі сервісу з’явилося пояснення: «Скільки охочих проголосувати за свого кандидата фаворита нацвідбору! «Дії» потрібно трохи часу, щоб оговтатися від такої кількості відвідувачів. Отже, якщо у вас не відкривається опитування – спробуйте проголосувати за кілька хвилин!»

За кілька хвилин «Дія» не оговталася. Очільник Мінцифри Михайло Федорів пояснив це різким збільшенням запитів до застосунку – мовляв, якщо торік їх було 800 на секунду, то цього року – аж 15 000. Експертів це не задовольнило, і вони почали ставити незручні питання, типу, чи підозрювали фахівці Мінцифри, що за відсутності СМС-голосування кількість запитів до «Дії» неминуче зросте, а чи це стало для них сюрпризом? Федоров пояснив, що вони збільшили потужності «Дії» вп’ятеро, як порівняти з 2023 роком, а запитів надійшло аж удвадцятеро більше, а відтак пообіцяв детальний розмір, аналіз та організаційні зміни.

Коли «Дія» почала потроху оживати, з’явилися інші нюанси – у багатьох користувачів у документах замість власних імен відтворювалося стандартне «Дія Надія Володимирівна» (що використовується в зразках), а багато хто «став» щасливим, хоч й електронним власником будинку, авто чи пенсійного посвідчення. Голосування перенесли на 4 лютого, і о 19-й годині в неділю нарешті оголосили результати – на Євробачення до Швеції поїдуть alyona alyona та Jerry Heil з композицією Teresa & Maria.

На збій у «Дії» українці відреагували традиційно – мемами. Найпопулярніші – лого застосунку із лейкопластиром та листком подорожника, і «На жаль, 2019 року сталася помилка. Спробувати ще». Утім, фахівці з кібербезпеки загальних веселощів не поділяють, і нагадують, що «Дія» від початку задумувалася як додаток для голосування, і що надійність «Держави у смартфоні» мала би бути надвисокою, а натомість виявилася колосом на глиняних ногах.

Український експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун заявив, що він та його колеги суворо критикували «Дію» за ігнорування питань безпеки, неповагу до захисту персональних даних користувачів, і «хибної загальної концепції цього одіозного додатка». Особливих претензій до функціональності не було, доки функціональність не почала «лягати» – і геть не вперше, але цього разу – в найкритичніший момент, коли ні за що не мала «лягати». Плани влади проводити «у смартфоні» вибори депутатів чи президента більше не здаються простою «маніловщиною» – зараз вони є небезпечними.

Також пан Корсун вважає, що примусово заганяти користувачів (у цьому разі – фанатів Євробачення) в «Дію» – не по-джентльменськи, а повна непрозорість роботи додатка і неможливість перевірити результати голосування – просто брудна гра. І прямо говорить, що «всерйоз розглядати рукожопську поробку як спосіб для голосування за вище керівництво державою, як електронний кабінет призовника чи як електронне посвідчення особи – не можна категорично». І хай як прикро це визнавати, але, схоже, що й цього разу Костянтин Корсун має рацію. Хоча з ним погоджуються не всі користувачі – чимало обстоюють «зручність і надійність додатка», який ледь що виходить з ладу, не дає відстежити результати голосування і збирає безліч особистих даних, але ніяк не відповідає ані за їхнє збереження, ані за належне використання. Що ж, кожному своє.

Email розсилка