ЄС висунув Маску ультиматум щодо дезінформації у Х

  • 13 Жовтня 2023

Йдеться про висвітлення конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом.

ЄС висунув Маску ультиматум щодо дезінформації у Х зображення

Євросоюз чітко попередив Ілона Маска про те, що йому слід розібратися з імовірною дезінформацією на платформі X щодо атаки ХАМАС на Ізраїль. Комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон надіслав Маску листа, де зазначив, що Європейська комісія має дані про використання платформи Х для поширення незаконного контенту та дезінформації, і нагадав умови Закону про цифрові послуги (DSA).

Насамперед вам слід бути дуже прозорим і чітким щодо того, який контент дозволено згідно з вашими умовами, а також послідовно і ретельно забезпечувати дотримування  власної політики. Це особливо актуально, коли йдеться про насильницький і терористичний контент, який, очевидно, поширюється на вашій платформі. Ваші останні зміни в політиці суспільних інтересів, що відбулися за одну ніч, викликали непевність у багатьох європейських користувачів.

Тьєррі Бретон, комісар ЄС з питань внутрішнього ринку

DSA також вимагає швидкого реагування на повідомлення про незаконний контент з подальшим його видаленням там, де це потрібно. Соціальні платформи зобов’язані зменшувати ризики для громадської безпеки та публічних дебатів, пов’язані з дезінформацією. Бретон закликав Маска посилити роботу в усіх цих сферах, співпрацювати з Європолом та іншими правоохоронцями, оперативно виконуючи їхні запити, і, згідно з DSA, відповісти на лист протягом доби.  

Наша політика полягає в тому, щоб усе було відкритим і прозорим, і я знаю, що цей підхід підтримує ЄС. Будь ласка, перерахуйте порушення, на які ви посилаєтеся на X, щоб громадськість могла їх побачити. Merci beaucoup.

Ілон Маск, власник компанії Х

Спроба удати нерозуміння, схоже, вийшла не вельми переконливою – Бретон відповів Маску, що той добре обізнаний з повідомленнями користувачів – і органів влади – про фейковий контент і прославлення насильства. І це справді так, бо, попри заяви команди з довіри та безпеки про те, що у відповідь на ізраїльську кризу компанія Х змінила свою політику, видалила новостворені акаунти, пов’язані з ХАМАС, і вжила заходів проти десятків тисяч публікацій з пропагандою насилля й мовою ненависті – на сайті й надалі масово з’являється дезінформація, зокрема, фейкові та хибно ідентифіковані фото та відео.

Закон про цифрові послуги набув чинності торік у листопаді, але ЄС дав соціальним платформам час для адаптації, тож застосовувати DSA почали лише у серпні 2023 року. І невиконання його вимог може коштувати компанії Х 6 % її світового обороту, тобто понад чверть мільярда доларів, або призвести до призупинення її діяльності в ЄС. Також X може стикнутися з додатковим розслідуванням щодо низки інших питань з дотримання DSA. Dura lex sed lex.

Email розсилка