Оприлюднено першу міжнародну угоду з розробки безпечного ШІ

  • 27 Листопада 2023

Її підписали 18 країн.

Оприлюднено першу міжнародну угоду з розробки безпечного ШІ зображення

20-сторінковий документ «Рекомендації з розробки безпечних систем ШІ», за підписом представників США, Великобританії та ще 16 країн, зокрема Австралії, Канади, Франції, Німеччини, Японії й Південної Кореї, присвячений захисту ШІ від зловмисників та закликає компанії-розробники дбати про безпеку створених ними продуктів. До укладання інструкції долучилися компанії Microsoft, OpenAI, Google, Scale AI та Anthropic.

Угода не є обов’язковою до виконання, і містить переважно загальні рекомендації: моніторинг систем ШІ щодо зловживань, захист даних від підробки, інформування персоналу про ризики використання генеративного ШІ, навчання співробітників основ кібербезпеки, перевірка постачальників ПЗ тощо. Також у документі порушується питання захисту технології ШІ від хакерських атак і рекомендується використовувати моделі ШІ лише після відповідного безпекового тестування. Однак чимало важливих тем у ньому не згадуються – приміром, належне використання ШІ, створення ним глибоких фейків чи генерація зображень, і методи збору даних, які використовуються у навчальних моделях.  

Європейські правники вже працюють над юридичними правилами використання ШІ, які матимуть силу закону. Італія, Німеччина та Франція нещодавно досягли домовленості з регулювання базових моделей ШІ. Адміністрація президента США Джо Байдена також тисне на Конгрес стосовно законодавчого регулювання ШІ, але політична поляризованість американського парламенту заважає прогресу в цьому питанні.     

Email розсилка