Російська ІПСО Doppelgänger спрямована проти України, США та Німеччини

  • 06 Грудня 2023

Для створення фальшивих новин у ній активно використовується генеративний ШІ.

Російська ІПСО Doppelgänger спрямована проти України, США та Німеччини зображення

ІПСО «Двійник» (Doppelgänger) – найбільша і найагресивніша операція впливу, розроблена і втілена в однойменній проросійській мережі, що активувалася з лютого 2022 року. У своїх операціях «двійники» активно використовують фейкові сайти, замасковані під реальні ЗМІ, а фальшиві новини для них пише ШІ. Стратегічна мета операції – зміна громадської думки і поведінки щодо війни в Україні, антиукраїнська пропаганда, поширення ворожих наративів проти Європи та США, війни Ізраїля з ХАМАСом тощо. Зараз активно створюється і поширюється вміст, спрямований на дискредитацію ЗСУ, підрив іміджу України на міжнародній арені та єдності всередині країни, а також посилюються настрої проти ЛГБТК+, військової компетенції США та подаються у викривленому світлі економічні і соціальні проблеми Німеччини.  

Doppelgänger є прикладом довготривалої, масштабованої та адаптивної природи російської інформаційної війни, і демонструє стратегічне терпіння, спрямоване на поступову зміну громадської думки та поведінки.

Дослідники кібербезпеки з Recorded Future

Ворожа кампанія, спрямована на Україну, має понад 800 облікових записів у соцмережах, використовує домени першого та другого рівня, щоб уникнути виявлення, і аналізує ефективність своїх операцій. У щоквартальному звіті, опублікованому минулого тижня, Meta повідомила, що виявила новий кластер сайтів, пов’язаних з Doppelgänger, на яких просуваються російські наративи щодо злободенних політичних питань Європи і США, як-от проблеми міграції та безпеки кордонів. Контент, скопійований з основних новинарень США, «двійники» змінюють під свої потреби. Саме звідти, зокрема, походить фейкова новина про те, що Україна буцімто постачала ХАМАСу зброю, отриману від західних партнерів. Також у Meta заявили, що у третьому кварталі 2023 року вжили заходів для зриву трьох подібних операцій – однієї російської і двох китайських, – де використовувалися вигадані особистості та медіабренди для впливу на громадян Індії та США.          

Email розсилка