Ізраїльські військовики побоюються, що втрачені ними гаджети використає ХАМАС

  • 25 Жовтня 2023

Кібердобровольці допомагають відновити захист.

Ізраїльські військовики побоюються, що втрачені ними гаджети використає ХАМАС зображення

Щоб врятуватися від різанини в кібуцах, люди тікали, кидаючи все, зокрема й комп’ютери та смартфони. Деякі їхні пристрої бойовики ХАМАСу знищили під час атак, а деякі – забрали із собою в Газу. Тепер евакуйовані військовики побоюються, що ХАМАС може проникнути у їхні пристрої; можливостей використати отримані дані у терористів – аж за край. Уже відомо, що члени ХАМАСу телефонували та писали тим, хто вижив, зі смартфонів загиблих, та публікували в Instagram вбивства ізраїльтян в акаунтах своїх заручників. Для запобігання таким випадкам ізраїльтяни створили проєкт «Громадський центр з координації кібердіяльності» (ILC4).

ILC4 допомагає евакуйованим відновити доступ до онлайн-акаунтів і заблокувати всіх потенційних зловмисників, зазвичай – за допомогою двофакторної автентифікації. Ізраїльський гігант кібербезпеки Check Point надав Громадському центру в необмежене користування безплатне антивірусне ПЗ, а також подарував постраждалим нові смартфони й ноутбуки.

Окрім допомоги евакуйованим, ILC4 керує групою Discord, де громадяни можуть ділитися інформацією про кібератаки та шахрайство, пов’язане з війною. Однак в ILC4 наголошують, що не планують зламувати гаджети хамасівців чи навіть віддалено стирати дані на втрачених телефонах ізраїльтян – бо не хочуть наступати на п’яти спецслужбам Ізраїлю і заважати, бодай і віртуально, наступальним операціям у Газі.    

Email розсилка