Гіганти соцмереж мають відповідати за позовами щодо безпеки дітей

  • 15 Листопада 2023

Відповідну постанову ухвалив федеральний суд США.

Гіганти соцмереж мають відповідати за позовами щодо безпеки дітей зображення

Суддя Івонн Гонзалес Роджерс не задовольнила клопотання гігантів соціальних мереж Meta, Snap, ByteDance і Alphabet про відхилення позовів, у яких їхні платформи звинувачують у завданні дітям шкоди. Згідно з постановою судді Гонзалес Роджерс, компанії мають відповісти за понад 140 позовами. Зокрема, у завданні фізичної та емоційної шкоди дітям соцмережі звинувачують Шкільні округи США. Ще один позов проти Meta минулого місяця подали 42 штати – у ньому стверджується, що Facebook та Instagram «глибоко змінили психологічні і соціальні реалії покоління молодих американців», і що ці платформи викликають звикання.

У відповідь адвокати Meta, Snap, ByteDance і Alphabet заявили, що подібні претензії є загрозою свободі слова та висловлення думок, пославшись на Першу поправку і на розділ 230 Закону про пристойність у галузі комунікацій, де йдеться, що інтерактивний комп’ютерний сервіс не може розглядатися як видавець стороннього контенту. Однак, на думку судді Гонзалес Роджерс, чимало претензій позивачів слушні, і пов’язані не зі свободою слова, а з відсутністю на платформах надійних систем перевірки віку, недостатнім батьківським контролем і складним процесом видалення облікового запису. Утім, деякі претензії позивачів, як-от щодо пропозиції початку і кінця стрічки, рекомендування дитячих облікових записів дорослим, використання певних алгоритмів, що викликають звикання та відсутності часового обмеження в перебуванні на платформі суддя все ж таки відхилила – через 230 розділ.

У спільній заяві представники позивачів назвали це рішення великою перемогою для родин, що постраждали від загроз у соцмережах, і нагадали, що ані Перша поправка, ані 230 розділ не надають відповідачам повного імунітету від відповідальності за шкоду, завдану користувачам. Представник Google Хосе Кастанеда заявив, що звинувачення у цих позовах не відповідають дійсності, додавши, що компанія створила на YouTube відповідні віку програми для дітей і родин, і надала батькам надійні засоби контролю. Meta і ByteDance наразі не відповідають на запити ЗМІ, а у Snap від коментарів відмовилися.    

Email розсилка