Австралія ввела санкції проти росіянина, підозрюваного у зламі Medibank

  • 23 Січня 2024

Витік даних унаслідок атаки став найбільшим за всю історію країни.

Австралія ввела санкції проти росіянина, підозрюваного у зламі Medibank зображення

Уряд Австралії вперше застосував санкції за «значні кіберінциденти» (порядок та механізми застосування запроваджені ще 2021 року) проти громадянина росії Олександра Геннадійовича Єрмакова, визнаного відповідальним за атаку на медичну страхову компанію Medibank Private. 2022 року хакери отримали доступ до конфіденційних даних 9,7 млн клієнтів компанії, включно з іменами, датами народження, адресами, номерами телефонів і адресами електронної пошти, і виклали їх в інтернет. У темній мережі також опинилася детальна інформація про медичні процедури, як-от лікування психічних захворювань, наркотичної та алкогольної залежності, проведені аборти тощо. Міністерка внутрішніх справ Австралії Клер О’Ніл назвала цей злам найбільш руйнівною кібератакою за всю історію країни, і додала: «Ці люди (хакери) – боягузи і покидьки. Ми вас розкриємо і подбаємо про те, щоб ви понесли покарання».

Австралійські спецслужби стверджують, що Єрмаков є членом російського хакерського угруповання REvil – влада Австралії звинуватила рф у переховуванні його членів від правосуддя. Згодом повідомлялося, що деяких хакерів REvil заарештувало ФБР. Олександру Єрмакову заборонено в’їзд до Австралії, проти нього введено фінансові санкції. До десяти років ув’язнення і великі штрафи чекають на кожного, хто матиме справу з його активами, або надаватиме активи йому, зокрема, через криптовалютні гаманці, чи через викупи за викрадені дані.

У списку підсанкційних осіб Австралії вказано повне ім’я обвинуваченого, і зазначено, що він використовував псевдоніми «aiiis_ermak», «blade_runner», «JimJones» і «GustaveDore». Останнє – показове, це ім’я відомого французького художника 19-го століття, тож, схоже, хакер серйозно вважає себе митцем. Навряд чи Єрмаков, хай би як він себе називав, відчує вповні санкційний тиск, і звісно ж, росія ніяк не відреагує на звинувачення Австралії, але оприлюднення повного імені і фото кіберлиходія таки може створити йому певні незручності. Мала плата за злочини такого масштабу, але сподіваймося, що це лише початок.

Email розсилка