Українські хакери зламали департамент пропаганди рф

  • 27 Листопада 2023

І дослідили російську систему моніторингу та аналізу медіа «Катюша».

Українські хакери зламали департамент пропаганди рф зображення

Хакери з української групи «Кібер Спротив» зламали «царство» горезвісного Ігоря Конашенкова – Департамент інформації та масових комунікацій міноборони росії, – й передали розвідувальній спільноті InformNapalm унікальну внутрішню документацію та доступ до ПЗ, яке використовують російські пропагандисти. Система моніторингу медіа «Катюша» – аналог SemanticForce – аналізує ЗМІ 24/7 і шукає новини, пов’язані з армією рф, які з’являються в мережі, зокрема, й на телеграм-каналах та у відео на YouTube. База пошуку становить 40 тис. джерел – російські регіональні та федеральні медіа, іноземні російськомовні та ключові закордонні ЗМІ.  

На основі цих даних співробітники департаменту складають свої звіти; публікації іноземних ЗМІ вивчаються окремо. «Катюша» оцінює якість зібраної інформації за тональністю і охопленням аудиторії (включно із соцмережами), визначає головні інформаційні події дня, тижня або обраного періоду, виявляє скоординовані інформаційні атаки. «Катюша» також може перерозподіляти новини, і, щоб приховати негатив, «накидає» на нього позитивні новини, у такий спосіб створюючи видимість «перемоги». Розслідувачі кажуть, що 22 вересня в онлайн-режимі відстежували те, як мінялася подача інформації з боку окупантів після успішного ураження ЗСУ штабу Чорноморського флоту – це теж була робота «Катюші».       

Джерела InfornNapalm повідомили, що злам департаменту пропаганди спричинив поміж його співробітників «великий кіпіш». Росіяни шукають джерела витоку інформації, бекдори в «Катюші» і намагаються «латати» дірки у системі. Хлопці з «Кібер Спротиву» наголосили, що найважливіші наслідки та реакцію усього МО рф ми побачимо вже незабаром, а «Катюшу» влучно назвали «цифровим потьомкінським селом».   

Email розсилка