ШІ не може вважатися винахідником і володіти патентними правами

  • 25 Грудня 2023

Такого висновку дійшов Верховний суд Великобританії.

ШІ не може вважатися винахідником і володіти патентними правами зображення

Американський вчений-комп’ютерник Стівен Талер подав на реєстрацію в Управління інтелектуальної власності Великобританії (IPO) два винаходи, розроблені його «машиною для творчості» DABUS. Однак у видачі патентів пану Талеру, чи, точніше, DABUS’у, відмовили на тій підставі, що, згідно із законодавством Великої Британії, винахідником має бути людина або компанія, а не машина. Цю позицію підтвердив і Верховний суд Сполученого Королівства, одноголосно відхиливши апеляцію Стівена Талера.

Суддя Девід Кітчін зазначив, що справа не стосується «ширшого питання про те, чи мають бути патентоспроможними технічні досягнення, створені автономними машинами на базі ШІ». Адвокати пана Талера заявили, що розчаровані таким рішенням і що патентне законодавство Великобританії наразі зовсім непридатне для захисту винаходів, створених ШІ. Вони пророкують проблеми із законодавчою підтримкою будь-якої галузі, яка використовує ШІ у розробці нових технологій. Інші юристи, що не брали участі у цьому процесі, кажуть, що ніхто не заважає фізичній особі, яка використовує ШІ у своїй діяльності, подати заявку на патент від свого імені.

Раніше цього року Стівен Талер вже програв аналогічну справу у Верховному суді США – тамтешні судочинці відмовилися розглядати скаргу на відмову Управління патентів і торгових марок США патентувати винаходи, створені його системою ШІ.

Email розсилка