Meta планує додати наскрізне шифрування в Messenger

  • 07 Грудня 2023

Правоохоронці кажуть, що конфіденційність ускладнює відстеження злочинців.

Meta планує додати наскрізне шифрування в Messenger зображення

Нещодавно Meta оголосила про перший етап «капітального ремонту» Messenger; компанія планує додати у нього наскрізне шифрування, аби у плані конфіденційності застосунок не поступався WhatsApp та iMessage. У цьому разі жодні сторонні особи, включно зі співробітниками Meta, не зможуть побачити вміст повідомлення, якщо тільки сам користувач не вирішить його оприлюднити.

Захисники конфіденційності таке рішення вітають – як і користувачі, котрим не з чуток відомо про безпекові проблеми Messenger. Проте правоохоронці налаштовані песимістично і заявляють, що жорстке шифрування унеможливлює відстеження «хижаків», які полюють за дітьми в інтернеті, терористів та інших злочинців. Ще у квітні Віртуальна глобальна оперативна група, до складу якої входять 15 правоохоронних органів (поміж них – ФБР та Інтерпол) заявила, що рішення Meta зашифрувати свій Messenger «є прикладом цілеспрямованого вибору конструкції, яка погіршує системи безпеки і послаблює спроможність захистити дітей-користувачів».   

Meta фактично опинилася між молотом і ковадлом – з одного боку, на адресу Facebook та Instagram постійно лунають звинувачення у створенні «ринку» для кримінальників, які відстежують неповнолітніх, з іншого – компанію штрафують на мільярди євро за порушення законів про конфіденційність даних. Законодавці в Європі навіть зобов’язали Meta надати користувачам можливість надсилати повідомлення з Messenger на інші сервіси обміну повідомленнями, як-от iMessage та Telegram. Утім, схоже, рішення щодо наскрізного шифрування остаточне – а разом із ним у Messenger має з’явитися і низка нових функцій. Приміром, сповіщення про те, що хтось отримав і прочитав ваше повідомлення, а також можливість редагувати його після надсилання і видаляти за 24 години. Щодня через Messenger користувачі надсилають понад 1,3 млрд фото і відео.

Email розсилка