Google запускає модель ШІ Gemini

  • 08 Грудня 2023

Її інтегруватимуть в усі продукти компанії: від смартфонів Pixel до пошуковика і браузера.

Google запускає модель ШІ Gemini зображення

Початок ери Близнюків (Gemini), яка зруйнує ChatGPT – ось так амбітно генеральний директор Google Сундар Пічаї представив свою найкрутішу модель ШІ. Перевірити це твердження наразі можна лише щодо Gemini Pro, вже доступній у чатботі Bard, але й на інші версії чекати залишилося недовго. Найближчими місяцями підтримка Gemini з’явиться у браузері Chrome, пошуковику Google та інших сервісах компанії, а також в її пристроях.

Головні особливості Gemini – мультимодальність і гнучкість. Цю модель ШІ навчали на різних типах інформації (текст, код, фото, аудіо та відео), тож вона має легко розуміти і обробляти кожен з них, і здатна ефективно працювати на будь-яких пристроях – від мобільних телефонів до величезних центрів обробки даних. Деміс Гассабіс, очільник дочірньої компанії з розробки ШІ Google DeepMind, стверджує, що Gemini перевершує ChatGPT-4 у 30 із 32 тестів, і обіцяє, що невдовзі поміж сенсорних навичок «Близнюків» будуть дотик і тактильний зворотний зв'язок. Анонсуються три версії цієї моделі – Gemini Nano, яку вбудують прямо у смартфони Pixel 8 Pro, Gemini Ultra – «вбивця» ChatGPT, яка з’явиться наступного року, і Gemini Pro – основна «тяглова сила» для розв’язання широкого кола завдань. Ця версія вже використовується в чатботі Bard. Поки що модель Gemini обробляє запити лише англійською, хоча підтримка інших мов – питання часу.

Gemini навряд чи докорінно змінить світ, хай навіть і цифровий – але допомогти Google очолити перегони зі створення великого генеративного ШІ ця модель цілком здатна. Тож слова Сундара Пічаї про нову епоху у розвитку штучного інтелекту, схоже, таки мають реальне підґрунтя.      

Email розсилка