Міністерство юстиції США висунуло звинувачення 19 причетним до xDedic Marketplace

  • 10 Січня 2024

Шахрайські дії звинувачуваних призвели до збитків на суму понад $68 млн.

Міністерство юстиції США висунуло звинувачення 19 причетним до xDedic Marketplace зображення

За повідомленням Міністерства юстиції США, 19 осіб, причетних до діяльності вже ліквідованого темного вебпорталу xDedic Dark Web Marketplace, було затримано у всьому світі. 3 обвинувачених було засуджено до 6,5 років позбавлення волі, 8 відбуватимуть терміни від 1 до 5 років, і 1 особа отримала 5 років умовно.

xDedic Marketplace був вебсайтом у темній мережі, де незаконно продавалися облікові дані (імена користувачів і паролі) для входу на сервери, а також дати народження та номери соціального страхування громадян США. Придбані дані зловмисники використовували, зокрема, для податкового шахрайства та атак програм-вимагачів. Загалом xDedic виставив на продаж облікові дані із 700 000 зламаних комп’ютерів і серверів (150 000 цих акаунтів належали жителям США). Жертвами зловмисників стали місцева, державна та федеральна інфраструктури, лікарні, служба 911, бухгалтерські та юридичні фірми тощо.     

Адміністраторами xDedic Marketplace були Александру Хабасеску та Павло Харманський. Хабасеску, родом із Молдови, був провідним розробником, а Харманський, який жив в Україні, опікувався рекламою, оплатою та клієнтською підтримкою покупців. Найактивнішими постачальниками зламаних даних стали росіянин Дарій Панков, який продав щонайменше 35 000 облікових записів, і Гліб Іванов-Толпінцев з Чернівців, Україна – він зламав понад 6000 серверів у США. Траплялися на чорному ринку і постійні покупці – як-от громадянин Нігерії Аллен Левінсон, якого особливо цікавив доступ до сертифікованих бухгалтерських фірм у США для подання фальшивих податкових декларацій. Перелік цих темних особистостей та їхніх «подвигів» можна побачити тут. Збитки від діяльності xDedic сягнули понад $68 млн.   

Email розсилка