18 зловмисних кредитних застосунків крадуть дані у користувачів Android

  • 11 Грудня 2023

Замість позик – втрачена інформація.   

18 зловмисних кредитних застосунків крадуть дані у користувачів Android зображення

Компанія з кібербезпеки ESET виявила більш ніж півтора десятка додатків, замаскованих під легальні програми з надання позик. Насправді ж ці сервіси створені для шпигунства – фахівці нарахували їх аж 18, і об’єднали в групу з назвою SpyLoan; вони поширюються через SMS-повідомлення, соціальні мережі, як-от X (Twitter) і Facebook, через платформу YouTube і навіть через Google Play Store – звідти, щоправда, видалили 17 цих застосунків, але понад 12 млн користувачів вже встигли їх завантажити.   

Ці програми пропонують користувачам кредити під високі відсотки, водночас запитуючи дозвіл на доступ до журналу дзвінків, медіафайлів, камери, календаря, контактів тощо. Жодна з них не дає можливості реально скористатися послугами онлайн-кредитування, зате всі вони, зібравши особисту і фінансову інформацію жертви, включно з адресою, податковим номером і банківським рахунком, починають шантажувати її, змушуючи платити за неотримані кредити.

Пристрої, уражені цим ПЗ, належать користувачам з Південно-Східної Азії, Африки і Латинської Америки. Однак потенційною жертвою може стати хто завгодно у будь-якій точці світу. Тож радимо для завантаження застосунків використовувати лише офіційні джерела, і навіть їх перевіряти, а також зважати на відгуки і на запити дозволів перед встановленням. А ще краще – не завантажувати на смартфон такі програми взагалі, і у разі потреби оформляти онлайн-кредитування через браузер у надійних кредиторів.    

Email розсилка