У Британії хочуть провести розпізнавання облич 50 млн водіїв

  • 26 Грудня 2023

Законодавча ініціатива стосується лише повнолітніх.

У Британії хочуть провести розпізнавання облич 50 млн водіїв зображення

Наступного року правоохоронці Великобританії планують провести розпізнавання облич 50 млн місцевих водіїв – для затримання злочинців на основі зображень з бази даних камер відеоспостереження. Міністерство внутрішніх справ та Агентство з ліцензування водіїв і транспортних засобів Сполученого Королівства представили відповідний законопроєкт, спрямований лише на дорослих.  

Кріс Філп, міністр з питань злочинності, поліції та пожежної служби, запевнив, що новий закон працюватиме в гармонії з чинними законами про захист конфіденційних даних, і завдяки йому правоохоронці зможуть затримувати осіб, причетних до пограбувань, крадіжок у крамницях, тероризму тощо. Працюватиме це так: камери розпізнавання облич порівнюватимуть зображення з криміналістичної бази даних із даними паспортної та імміграційної служб, допомагаючи створити профіль підозрюваного. У разі збігів підозрюваних затримуватимуть за законною процедурою.

Ініціатива британців не є чимось новим – подібними системами вже користуються у США та Китаї. Однак їхня ефективність і досі невизначена, особливо в розкритті серйозних злочинів, штибу убивств чи тероризму. Крім того, правозахисники стверджують, що подібні технології є по суті втручанням в приватне життя людини. Втім, у цій суперечці перемога, найімовірніше, знову лишиться на боці держави.  

Email розсилка