Китай краде дані ШІ зі США для шпіонажу

  • 27 Грудня 2023

Основна мета – створення профілів, подібних до американських.

Китай краде дані ШІ зі США для шпіонажу зображення

Згідно зі звітом, оприлюдненим Wall Street Journal, останні 5 років відзначається помітне зростання незаконного придбання (а точніше кажучи, крадіжки) Китаєм великих наборів даних, призначених для навчання систем ШІ у Сполучених Штатах. Мета цієї діяльності – масове стеження за мільйонами американців за допомогою створення детальних профілів на основі реальних економічних, соціальних та політичних поглядів.   

Тенденція до ескалації шпигунства та великих викрадень даних стосується як американських корпорацій, так і федеральних органів. Китай використовує вкрадені дані для ретельного їх аналізу, збору розвідданих, здійснення хакерських атак тощо. Не гребує уряд Піднебесної і примусом корпоративних співробітників до крадіжки інформації і комерційних таємниць їхніх компаній. Показовий приклад – арешт у липні 2018 року співробітника Apple, на ім’я Сяолан Чжан – його затримали за звинуваченням у крадіжці та передаванні даних про автоматизовані автомобілі Apple на сервери в Пекіні. Інциденти з компрометацією серверів Microsoft Exchange, і витоки даних у Marriott та Equifax теж відбулися за прямої участі Китаю.

Річ ще й в тім, що протиставити щось вагоме цій загрозі складно. Торговельні ембарго щодо Китаю завдають більше школи тим, хто їх впроваджує, аніж власне КНР. Єдиний (і насправді дієвий) спосіб протидії – максимальне усунення вразливостей у кіберзахисті державних і приватних організацій США. За дорученням адміністрації Байдена цими питаннями, окрім кіберфахівців, нині опікується ще й Пентагон. Розвідці США вдається не лише запобігати численним спробам шахрайського доступу, але й виявляти осіб, прямо до них причетних.

Email розсилка