Хакери-вимагачі погрожують своїм жертвам поліційними рейдами

  • 10 Січня 2024

Тактика кіберзлочинців виходить за межі цифрового світу.

Хакери-вимагачі погрожують своїм жертвам поліційними рейдами зображення

Коли йдеться про заволодіння чужими грошима, креативність хакерів-вимагачів практично не має меж. Торік російські зловмисники з BlackCAT подали офіційну скаргу на жертву власної ж кібератаки до Комісії з цінних паперів і бірж США, а новий рік приніс нові виклики. Тепер кіберзлочинці погрожують жертві, що організують рейд спецпризначенців за місцем її перебування, у разі, якщо не буде сплачено викуп.  

І це не порожні погрози. Якщо заявити в поліцію, що хтось самовільно заселився у порожню будівлю (не обов’язково вашу), за вказаною адресою справді прибудуть спецпризначенці. Подальші їхні дії, звісно, залежатимуть від того, що вони там побачать, і, само собою, вони перевірять, що міститься у будівлі, куди їх викликали – але в кожному разі такі інциденти можуть коштувати чимало часу і нервів. У листопаді 2023 року онкологічний центр Фреда Хатчінсона в Сіетлі став жертвою кібератаки програми-вимагача, яка шифрує файли. Організатори атаки шантажували жертву саме в такий спосіб: у разі невиконання їхніх вимог обіцяли направити правоохоронців до її локації. З такою самою погрозою зіткнулася і компанія Integris Health в Оклахомі.

Схоже, що відтепер хакери прагнуть не тільки грошей, а ще й заплямування репутації жертви – з цією метою (і для отримання додаткового прибутку, звісно ж) вони продають викрадені дані у даркнеті. Чи набуде поширення ця тактика кіберзлочинців, значною мірою залежатиме від правоохоронців, які, втім, мають обов’язково прибути на виклик, перш ніж розбиратися у тому, що ж насправді сталося. Закони США надають інструменти для покарання винних у таких інцидентах, головне – їх виявити. З хакерами це досить важко.    

Email розсилка