Українська поліція заарештувала 29-річного шахрая за незаконний майнінг криптовалюти

  • 15 Січня 2024

Затримання провели за підтримки Європолу.

Українська поліція заарештувала 29-річного шахрая за незаконний майнінг криптовалюти зображення

29-річного громадянина України, що отримав понад $2 млн незаконних доходів від криптоджекінгу (несанкціонованого використання обчислювальних ресурсів приватної особи або організації для майнінгу криптовалют), заарештували 9 січня 2024 року у Миколаєві. Українські правоохоронці провели розслідування за підтримки Європолу та неназваного постачальника хмарних послуг; на трьох об’єктах нерухомості, пов’язаних з кіберзлочинцем, пройшли обшуки.   

У Європолі повідомили, що ще в січні 2023 року до них звернувся постачальник хмарних послуг з інформацією про скомпрометовані облікові записи користувачів свого сервісу. Європейські поліціянти поділилися цією інформацією з українськими колегами; вони наголошують, що це розслідування «ілюструє силу об’єднання зусиль правоохоронців з приватним сектором». На фінальному етапі операції, в день арешту, Європейський центр боротьби з кіберзлочинністю Європолу створив віртуальний командний пункт для підтримки Національної поліції України та забезпечення експертизи й аналізу зібраних під час обшуків доказів.

Загалом криптоджекери заробляють $1 на кожні $53, витрачені організацією-жертвою, що робить цей різновид кіберзлочинів вельми популярним серед хакерів. Тим паче, що нещодавні дослідження довели – облікові записи навіть найбільших провайдерів можна отримати автономно за лічені хвилини.  

Email розсилка