Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував запуск електронного суду

  • 29 Лютого 2024

У мріях очільника Мінцифри все дуже рожеве.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував запуск електронного суду зображення

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував запуск електронного суду як частини державної антикорупційної стратегії. За словами міністра, «електронний суд зробить систему судочинства сучасною та більш ефективною. Частина сервісів буде в онлайні та в «Дії». Це спростить документообіг, пришвидшить розгляд справ і полегшить комунікацію між учасниками справ. Для суддів буде менше паперової роботи й зекономлений час».

Пан Федоров додав, що триває трансформація доступних електронних сервісів, як-от електронний кабінет, судові засідання онлайн, контакт-центр, та послуг в «Дії», на кшталт судових сповіщень, рішень та штрафів, у єдину інформаційну систему, яка вже пройшла IT-аудит. Зараз перевіряють її функціональність, а згодом сформують оновлену концепцію електронного суду. Очільник мінцифри обіцяє, що електронний суд буде помічним для майже 7 млн користувачів: прокурорів, адвокатів, слідчих, нотаріусів, працівників судів і фізичних та юридичних осіб.

Утім, ті, хто мав справу з «Дією», оптимізму міністра чомусь не поділяють. Та й питань до майбутньої системи залишається більше, ніж відповідей. Зокрема, Федоров повідомив, що мінцифри працює над електронним виконавчим документом у Дії – рішенням суду, обов'язковим до виконання, але не відповів, що робити тим людям, які, маючи на руках рішення суду на свою користь, роками не можуть зняти арешт із заблокованих за допомогою незаконних виконавчих написів банківських рахунків. Та й про надійність «Дії» - чи то пак, про її безнадійність у сенсі безпеки і функціональності не згадував тільки лінивий.

Email розсилка