Хакер з LockBit Михайло Васильєв отримав 4 роки ув’язнення

  • 18 Березня 2024

І має сплатити жертвам кібератак $860 тис.

Хакер з LockBit Михайло Васильєв отримав 4 роки ув’язнення зображення

34-річний громадянин росії та Канади Михайло Васильєв, що мешкав в Онтаріо, був заарештований у листопаді 2022 року за звинуваченням у «змові з іншими з метою навмисного пошкодження захищених комп’ютерів і передавання пов’язаних з цим вимог викупу». В результаті обшуку у Васильєва знайшли списки потенційних і колишніх жертв та скриншоти його листування з хакером під ніком LockBitSupp на платформі обміну повідомленнями Tox.

Під час рейду правоохоронці також виявили текстовий файл з інструкціями розгортання програми-вимагача LockBit, вихідний код програми-вимагача та панель керування, яка використовується групою e-crime для доставлення шкідливого ПЗ, що блокує файли. Михайло Васильєв визнав свою провину за вісьмома пунктами звинувачення, зокрема, у кібервимаганні та хуліганстві. Суддя схарактеризував його як кібертерориста, вмотивованого власною жадібністю. Окрім 4 років ув’язнення, які Васильєв відбуватиме у США, за вироком суду він має виплатити понад $860 тис. компенсації жертвам кібератак.

У лютому 2024 року одне з найвідоміших і найактивніших хакерських угруповань LockBit зазнало нищівного удару в результаті скоординованої роботи правоохоронців з різних країн, яка дозволила їм захопити інфраструктуру вимагачів і заарештувати членів трьох кіберзлочинних філії у Польщі та Україні. Відтоді неодноразово з’являлися повідомлення про «воскресіння» LockBit, але фахівці кажуть, що це довгі тіні їхніх старих гріхів – буцімто нові жертви, про яких повідомляли хакери, насправді або колишні, або взагалі фальшиві.

Email розсилка