Уряд США вимагає від Google розкриття даних деяких глядачів на YouTube

  • 25 Березня 2024

Йдеться про десятки тисяч користувачів.

Уряд США вимагає від Google розкриття даних деяких глядачів на YouTube зображення

Федеральна влада США надіслала до Google запит на розкриття імен, адрес, номерів телефонів і дій в облікових записах користувачів, які мали необережність переглянути на YouTube певні відео з 1 по 8 січня 2023 року. Глядачів цих відео в режимі інкогніто можуть вирахувати за IP-адресами – федерали цікавилися і ними також. Вимога передати цю інформацію обґрунтовується розслідуванням, яке ведеться щодо людини під ніком elonmuskwhm, яку підозрюють у продажу біткоїнів за готівку – тобто у відмиванні грошей – і у веденні неліцензованого бізнесу з переказу грошей.  

У межах слідства агенти під прикриттям надіслали підозрюваним посилання на YouTube-відео з посібниками для картографування за допомогою дронів і ПЗ доповненої реальності. Однак річ тут у тім, що ці відео не були приватними, і їх переглянули понад 30 тис. разів. Тож запити уряду стосуються чималої кількості осіб. Суд задовольнив запит уряду на інформацію, але попросив Google тримати в секреті те, чиї саме дані надаються слідчим. Чи ці дані вже передано, наразі невідомо. Представник Google сказав лише, що компанія суворо дотримується «належного процесу передавання», щоб захистити конфіденційність своїх користувачів.

Сторонні фахівці із захисту конфіденційності, втім, цим випадком вкрай стурбовані – адже федерали хочуть інформацію про тих, хто просто (і, можливо, випадково) переглянув певне відео на YouTube, і аж ніяк не зробив нічого протизаконного. Старший радник Інформаційного центру електронної конфіденційності Джон Девіссон заявив: «Те, що ми дивимося в інтернеті, може розкрити дуже особисту інформацію про нас — наші політичні погляди, наші захоплення, наші релігійні переконання та багато іншого. Справедливо очікувати, що правоохоронні органи не матимуть доступу до цієї інформації без вагомої причини. Цей наказ перевертає таке очікування з ніг на голову».

Email розсилка