Українська акустична система виявлення дронів: несподівано ефективна імпровізація

  • 27 Березня 2024

Акустичні датчики закріплюються на стовпах.

Українська акустична система виявлення дронів: несподівано ефективна імпровізація зображення

Голова Повітряних сил США в Європі та командування об’єднаних повітряних сил НАТО генерал Джим Хекер розповів на військовому симпозіумі AFA Warfare Symposium 2024 про роботу української акустичної системи виявлення дронів, окремо відзначивши її ефективність у відстежуванні ударних безпілотників типу «Шахед» на низьких висотах та координації засобів ППО.

Україна мала імпровізувати, аби відстежувати численні об’єкти. Вони взяли 8000 акустичних датчиків та встановили їх на 6-футові стовпи по всій країні. Біля них розставили мікрофони так, щоб ті могли визначити напрямок польоту безпілотників. Це набагато ефективніше за перехоплення таких цілей з допомогою дорогих ракет Patriot або SM-2. За 6 годин вони навчають бійця дивитися у планшет, де відтворюється напрямок руху безпілотників. Коли на територію України проникли 84 дрони, їх усі відстежила акустична система. Використовуючи її дані, мобільні вогневі групи вийшли на перехоплення та знищили 80 БПЛА.

Мережа моніторингу повітряного простору, що складається з тисяч акустичних датчиків по всій країні, зацікавила й американських військовиків – насамперед поєднанням високої ефективності та низької вартості (одна акустична станція коштує приблизно $500). Об’єднавши отриману з різних станцій інформацію, мережа визначає швидкість та напрямок польоту БПЛА (чимало цьому сприяє гучний торохкітливий звук під час польоту, за який «Шахеди» й прозвали «мопедами»), а також ділиться зібраними даними з мобільними вогневими групами ППО. Військові зі США зараз випробовують цю технологію у себе, щоб побачити, чи зможе вона задовольнити потреби США у додаткових засобах моніторингу та боротьби з БПЛА.

Email розсилка