Ветеран ЦРУ закликав українських підприємців інвестувати в кібербезпеку від початку бізнесу

  • 03 Квітня 2024

І не менш ніж 10 % бюджету.

Ветеран ЦРУ закликав українських підприємців інвестувати в кібербезпеку від початку бізнесу зображення

Нік Гісінто, ексспівробітник ЦРУ, який пропрацював в управлінні 10 років, а, звільнившись, створював програми реагування на внутрішні загрози для Uber і Tesla, закликав український бізнес інвестувати в кібербезпеку з самого створення компанії, і щонайменше 10 % бюджету.

За два роки великої війни російські хакери провели понад 9000 кібератак на приватні підприємства та державні установи України, зокрема, і на об’єкти критичної інфраструктури (дуже часто і невипадково кібератаки передували ракетним ударам по тих самих об’єктах). Українці добре пам’ятають грудневу атаку 2023 року на «Київстар», внаслідок якої без зв’язку лишилися понад 24 млн абонентів компанії, та січневу атаку на дата-центр «Парковий», що «поклала» сервіси Укрпошти, Укрзалізниці, Нафтогазу та системи «Шлях».     

Росія дозволяє поширення методологій кібератак серед населення, а не лише серед військових, і заохочує цивільних до здійснення таких атак.

Пан Гісінто стверджує, що конкретний розмір витрат на кібербезпеку кожна компанія визначатиме самотужки, оцінивши ризики й проаналізувавши, що є найважливішим для її захисту. А чимало заходів безпеки можна впровадити безплатно або дуже недорого, зокрема – багатофакторну автентифікацію, надійні паролі, ключі доступу, менеджери паролів тощо. Ігнорування вимог до складності паролів – одна з головних причин успішності кібератак. Тож українцям, з огляду на розуміння ризиків кібервразливостей, та брак ресурсів через воєнний стан, слід бути креативнішими у своїх рішеннях, і шукати недорогі, інноваційні способи захисту та досягнення певної мети без значних витрат.

Email розсилка