Кіберзлочинці створили на Facebook фальшиву сторінку ШІ Midjourney

  • 09 Квітня 2024

Через неї поширювали шкідливе ПЗ.

Кіберзлочинці створили на Facebook фальшиву сторінку ШІ Midjourney зображення

Хакери не просто йдуть в ногу з прогресом, але й намагаються грати на випередження, використовуючи усі його здобутки, включно з інструментами ШІ. Так, нещодавно кіберзловмисники створили у мережі Facebook фейкову сторінку ШІ Midjourney – платної нейромережі для генерації зображень, яка має безплатний демодоступ, обмежений 25 картинками. Через неї хакери поширювали зловмисне ПЗ Rilide.

Кіберзлочинці зламали вразливу сторінку соцмережі, перейменували її на Midjourney, і за допомогою платної реклами зібрали майже 1,2 млн підписників. Паралельно із Facebook-сторінкою хакери фальшивий сайт Midjourney, з інструментом для завантаження.     

Оскільки генеративні нейромережі типу Midjourney, ChatGPT та DALL-E просто доступні в інтернеті, і не мають версій для завантаження, будь-яке ПЗ, що пропонує завантажити ШІ-інструмент, майже напевне є шкідливим. Однак не всі користувачі про це знають, а оскільки фальшивий сайт рекламувався на Facebook, ще й на сторінці з такою великою аудиторією, ті, хто попався на гачок шахраїв (а це здебільшого європейці віком від 25 до 55 років), отримали замість Midjourney Rilide v4 – зловмисну програму, яка імітує розширення Google Translate для веббраузера.  

Використовуючи такого роду ПЗ, злочинці збирають величезні бази даних, які потім продають у даркнеті. Цю фальшиву сторінку Facebook видалив, але дослідники з кібербезпеки попереджають, що майже щодня з’являються нові, і закликають користувачів пильнувати, що саме вони завантажують і встановлюють на свої пристрої.

Email розсилка