ЄС каже, що Meta не має вимагати плату за конфіденційність

  • 20 Квітня 2024

Соцмережі не повинні ставити користувачів перед вибором «погоджуйся або плати».  

ЄС каже, що Meta не має вимагати плату за конфіденційність зображення

Рада ЄС із захисту даних (EDPB) повідомила великим онлайн-платформам, що вони не мають пропонувати користувачам «вибір без вибору» між оплатою за послуги без реклами і згодою на використання персональних даних для таргетованої реклами. Відповідний висновок EDPB зробила на запит голландських, норвезьких і гамбурзьких органів із захисту даних та після численних скарг на компанію Meta, як власницю соцмереж Facebook, WhatsApp і Instagram.

Голова EDPB Ану Талус заявила, що «більшість користувачів дають згоду на обробку, щоб користуватися послугами соцмережі, і не розуміють усіх наслідків свого вибору», і додала, що так званий «бінарний вибір» (погоджуйся або плати) – не відповідає вимогам законодавства ЄС щодо дійсної згоди на використання персональних даних. Життя у світі Meta без реклами та оброблення особистої інформації зараз коштує 9,99 євро на місяць в інтернеті або 12,99 євро на місяць на iOS і Android.

Коментуючи рішення EDPB, речник Meta сказав: «Торік Суд ЄС підтвердив – модель передплати є юридично дійсним способом для компаній отримати згоду людей на персоналізовану рекламу. Сьогоднішній висновок EDPB не змінює це рішення», недвозначно натякнувши, що користувачам доведеться або платити, або змиритися з масивом не завжди потрібної реклами і тим, що їхні персональні дані «гулятимуть» всім інтернетом. Утім, у бінарному виборі є все ж таки третій варіант, тільки він непопулярний – просто не користуватися соцмережами, і мати натомість святий і чистий спокій.

Email розсилка