Китайські хакери викрали 60 000 електронних листів Держдепу США

  • 28 Вересня 2023

Облікові записи та імейли чиновників розміщувалися на платформі Microsoft.

Цього року китайські хакери отримали доступ до електронних поштових скриньок урядовців США. На брифінгу для співробітників Сенату 27 вересня повідомили, що 9 з 10 зламаних облікових записів належали урядовцям, які працюють у справах Східної Азії та Тихоокеанського регіону. Серед постраждалих – міністр торгівлі США Джина Раймондо.  

Про злам, який скомпрометував облікові записи Microsoft Outlook у Державному департаменті та Міністерстві торгівлі, оголошували ще в липні, але тоді ані урядовці США, ані представники Microsoft не повідомляли про його масштаби. Офіційно уряд США не звинувачував Китай, однак КНР у відповідь на «критику окремих посадових осіб» щодо її участі та підтримки таких кібератак, традиційно заявила «Це не ми».  

Один викрадений сертифікат Microsoft дозволив хакерам проникнути в облікові записи Держдепу, і зрештою зламати електронні скриньки 25 організацій і урядових установ. Про що йдеться у викрадених листах, наразі невідомо. Чиновники запевняють, що секретні електронні скриньки не постраждали. Злам стався за кілька тижнів до візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена в Китай – на збіг це не дуже схоже. Джина Раймондо теж відвідувала КНР, тож, ймовірно, китайські товариші просто хотіли знати заздалегідь і з перших рук, з чим до них їдуть американці.

Ще одна проблема, яка вже вкотре постає після таких зламів – це залежність уряду від фактичної монополії Microsoft в галузі IT-послуг. Держдепартамент задекларував розширення співпраці з різними постачальниками та контроль за багатофакторною автентифікацією, а Міністерство оборони США має ретельно перевірити власну залежність від систем Microsoft.

Microsoft поки що ніяк не коментує ці заяви.

Email розсилка