Відео про вербування до лав расистів набрали на TikTok мільйони переглядів

  • 18 Жовтня 2023

Нащадки «істинних арійців», схоже, знову прогулювали уроки історії.

Відео про вербування до лав расистів набрали на TikTok мільйони переглядів зображення

Кількість переглядів відеороликів про вербування до лав «Активного клубу» – прихильників теорії вищості білої раси – вже сягнула на TikTok кількох мільйонів. Станом на 14 жовтня відео з хештегами #activeclub і #aktivklubb набрали загалом 4,5 млн переглядів, а варіанти #activeclubfrance, #activeclubdietsland та #activeclubfinland додали до цієї «скарбнички» ще кількасот тисяч.     

Відео містять сцени, де білі чоловіки, переважно із закритими чи розмитими лицями, тренуються або б’ються, – і символи, прапори та послання прихильників теорії панівної білої раси. У роликах засвітилися, зокрема, прапори Конфедерації та відзнаки «Трьох відсотків», канадського й американського ультраправого угруповання, яке допомагало організовувати облогу Капітолія США 6 січня 2021 року.

Фундатором «Активних клубів» є ультраправий активіст Роберт Рундо; децентралізована, локалізована модель цієї мережі ускладнює правоохоронцям її виявлення і відстеження. Доктриною Active Club є фізична підготовка до расового насильства і боротьби з «антифа». Промоцію вони ведуть за допомогою подкастів та відео, спілкуються з однодумцями, використовуючи усі відомі соціальні мережі, від ТікТоку до Фейсбуку.  

Заборонено контент, що вихваляє, пропагандує, прославляє або підтримує будь-яку ненависницьку ідеологію, або містить символи, логотипи, прапори та інші об’єкти, пов’язані з рухом прихильників вищості білої раси.

Правила спільноти TikTok

Низку відеороликів від «Активних клубів» у TikTok вже видалили, похвалившись, що почали робити це, щойно отримавши інформацію про шкідливий контент. Утім, на платформі ще чимало таких відео, а питання, чи будуть доступними хештеги Active Club, наразі відкрите. Як і те, чи планує компанія знижувати видимість і рекомендації такого контенту.

Email розсилка