Користувачі Х досі скаржаться на довільний тіньовий бан

  • 19 Березня 2024

Принципи модерації на платформі Маска – відсутність принципів модерації.

Користувачі Х досі скаржаться на довільний тіньовий бан зображення

Попри багаторазові обіцянки Ілона Маска навести нарешті лад у своїй соцмережі, зокрема й щодо принципів модерації, і навіть оголошене ним створення «офісу довіри і безпеки» для 100 модераторів Х в Остіні, політика модерації у колишньому Twitter залишається таємницею за сімома печатками, а її правила, схоже, знає лише Маск (але це не точно). Принаймні, користувачі, які раніше масово отримували тіньовий бан та «тимчасові» мітки на своїх облікових записах, які можуть обмежити охоплення аудиторії і видимість вмісту, незрозуміло за які онлайн-гріхи – отримують все це й надалі. Або взагалі без пояснень, або з туманними формулюваннями «ваші облікові записи можуть містити спам або брати участь в інших типах маніпулювання платформою».

Конкретної інформації щодо причин бану ніхто не надає, коли буде знято мітку, і чи буде взагалі, користувач також не знає, а жодного способу оскаржити такі дії платформи не існує. Буцімто поборник демократії і свободи слова Ілон Маск у своїй соцмережі демонструє поведінку, яка прямо суперечить заявленим цінностям; обіцяючи видаляти лише незаконний вміст, він прямо ігнорує масиви антисемітського, нацистського і расистського контенту, блокуючи натомість абсолютно легальні акаунти зі здебільшого «побутовим» вмістом, з міркувань, схоже, невідомих навіть йому самому.

Фахівці припускають, що однією з причин такого довільного блокування користувачів може бути брак модераторів, яких Маск просто розігнав після придбання ним Twitter, та проблеми з алгоритмами, які мають виявляти шкідливий вміст, а натомість роздають обмежувальні мітки рандомно. Зараз платформа Х перебуває в центрі розслідування Єврокомісії у зв’язку з набуттям чинності нового закону ЄС про цифрові послуги (DSA), згідно з яким дуже великі платформи із понад 45 млн користувачів щомісяця зобов’язані боротися з небезпечним і забороненим контентом у своїх мережах та вести прозору політику модерації контенту – тобто робити саме те, з чим на Х традиційно великі проблеми. Штрафи, передбачені цим законом, становлять 6 % від світового річного товарообігу винуватця – навіть для Маска це великі гроші.

Email розсилка