Стенфордський університет провів навчання з кібербезпеки

  • 31 Жовтня 2023

Так в університеті відреагували на хакерську атаку.

Стенфордський університет провів навчання з кібербезпеки зображення

Втретє за останні три роки Стенфордський університет зазнав кібератаки. Цього разу, як стверджують самі хакери з угруповання Akira, вони за допомогою програми-вимагача викрали зі Стенфорду 430 ГБ даних. В університеті повідомили, що «розслідують цей інцидент», і вжили заходів для мінімізації ризиків повторних атак.

Про саму атаку відомо мало – кіберзлочинці оголосили, що отримали доступ до приватної інформації та конфіденційних документів Стенфорду. В заяві університету підтверджується інформація про злам, але також зазначається, що атака обмежилася однією системою в Департаменті громадської безпеки на території кампусу, і жодна інша структурна частина Стенфорду не постраждала.   

Угруповання Akira активне лише з березня 2023 року, але у ньому, на думку фахівців, працюють дуже досвідчені і кваліфіковані оператори, ймовірно, пов’язані з росією. Зловмисники заражають цільові пристрої через шкідливу рекламу, фішингові листи та вразливості ПЗ. Після зараження програма-вимагач шифрує файли на пристрої, додає до них розширення «.akira» і залишає на робочому столі примітку з вимогою викупу та адресою хакерів у даркнеті. Прикметною особливістю угруповання Akira є індивідуальний підхід до визначення розмірів грошового викупу, з ретельним аналізом розмірів і прибутковості атакованої компанії, і навіть з наданням їй певних знижок, залежно від обставин. Наразі невідомо, чи надходили вимоги про викуп до Стенфорду.       

Email розсилка