Корумповану поліціянтку ув’язнили за розголошення інформації про злам EncroChat  

  • 08 Листопада 2023

Селфитися з конфіденційними документами теж було не найкращою ідеєю.

Корумповану поліціянтку ув’язнили за розголошення інформації про злам EncroChat   зображення

Британський суд засудив корумповану поліціянтку Наталі Моттрам до 3 років і 9 місяців ув’язнення за те, що вона повідомила приятелю про злам мережі обміну зашифрованими повідомленнями EncroChat. Жінка, яка працювала аналітиком розвідки у Північно-Західному регіональному відділі боротьби з організованою злочинністю, розповіла своєму 39-річному приятелю Джонатану Кею, що поліція стежить за зашифрованими розмовами користувачів ​​EncroChat, і що копи мають певну інформацію про нього, бо він також ним користується. Така відвертість могла дуже дорого коштувати британським правоохоронцям, які саме проводили спецоперацію Venetic з ліквідації EncroChat (комунікаційної мережі, яку використовували кримінальники для планування злочинних дій).  

В серпні цього року Моттрам визнала себе винною у неправомірних діях на державній посаді, перешкоджанні правосуддю і несанкціонованому доступі до комп’ютерних матеріалів. Поліціянтка попереджала про моніторинг EncroChat правоохоронцями не лише Кея, а ще декількох друзів, а також купувала наркотики і навіть зробила селфі для подруги, продемонструвавши «офіційний секретний документ». Джон Маккеон, очільник відділу боротьби з корупцією NCA (Британського національного агентства з боротьби зі злочинністю) прокоментував це коротко: «Корумпованим зрадникам тут не місце».   

У межах операції Venetic британські правоохоронці заарештували 746 осіб, зокрема, кількох кримінальних босів, перехопили 2 тонни наркотиків, вилучили 54 млн фунтів готівкою і зброю. Однак і досі точаться суперечки, чи законним був злам мережі EncroChat правоохоронцями – до судів навіть надходили позови щодо порушення прав користувачів на конфіденційність. Однак відомо, що створили EncroChat організовані злочинні угруповання для своїх членів – телефони продавалися тільки особисто, після рекомендації довіреного учасника мережі, і в ній відкрито обговорювалися багатомільйонні угоди з наркотиками, викрадення людей, вбивства тощо.        

Email розсилка