Гігієна паролів залишається жахливою

  • 20 Листопада 2023

Так, ми знову за рибу гроші.

Гігієна паролів залишається жахливою зображення

Менеджер паролів NordPass – той самий, що запам’ятовує, впорядковує і зберігає ваші паролі у зашифрованому сховищі – опублікував щорічний список найпоширеніших паролів. І – ніколи того не було, але маємо знову: очолює його невмирущий «123456». Вочевидь, пам’ять про те, як гарно було вчитися рахувати в садочку, дуже дорога багатьом користувачам. Хакери гаряче схвалюють.

Пароль «пароль», що посідав торік призове перше місце у списку, опустився на сьоме, але інші лідери цього сумнівного рейтингу зберігають свої позиції. За «123456» йде «admin», за ним – «12345678» та «123456789». Ряди послідовних чисел, від 4 до 10 символів, починаючи з одиниці, не виходять з моди багато років поспіль – мабуть, стільки, скільки взагалі існують паролі для різних систем. Зламати їх можна менше ніж за секунду. А ось UNKNOWN та admin123 справді виділяються з групи – на них хакерам треба трохи більше часу. Десь хвилин 11.   

Мешканці Великобританії часто демонструють свої вболівальницькі симпатії, використовуючи як паролі назви улюблених футбольних клубів – «Арсенал», «Ліверпуль», «Челсі» і… «футбол». А ще – «сир» і «дракон». Усі ці паролі, як і «shitbird» зі США (хай би що воно значило), входять до двадцятки найпоширеніших.

Найсумніша ситуація зі стрімінговими сервісами; паролі до них особливо жахливі. Тож маємо вкотре нагадати: найкращий пароль – це той, який містить букви верхнього і нижнього регістрів, цифри та спеціальні символи. До кожного сервісу, яким ви користуєтеся, придумайте унікальний пароль, в ідеалі – з використанням генератора паролів, придбайте собі хороший менеджер паролів – це в будь-якому разі дешевше, аніж розбиратися з наслідками зламу – або запишіть всі паролі в паперовий блокнот. І нікому не показуйте.

Email розсилка