Компанію Avast, що випускає антивірусне ПЗ, оштрафували на $16,5 млн

  • 23 Лютого 2024

Роками вона збирала інформацію з веббраузерів користувачів без їхньої згоди.

Компанію Avast, що випускає антивірусне ПЗ, оштрафували на $16,5 млн зображення

Компанію Avast, що позиціювала себе як виробника ПЗ для конфіденційності, впіймали на зберіганні та продажу інформації про клієнтів без їхньої згоди. Федеральна торгова комісія (FTC) оголосила, що Avast заплатить штраф у $16,5 млн, і заборонила компанії продавати дані користувачів для рекламних цілей.

Згідно зі звітом FTC, щонайменше з 2014 по 2020 рік Avast збирала інформацію про вебперегляди користувачів через своє антивірусне ПЗ і розширення для браузера. «Здобич» була інформативною з погляду таргетованої реклами: релігійні переконання, проблеми зі здоров’ям, політичні погляди, місцеперебування та фінансовий стан користувачів фіксувалися, зберігалися «невизначений час» і продавалися третім сторонам (а їх було понад 100) без відома і, звісно ж, без дозволу клієнтів.

FTC також стверджує, що Avast ввела в оману користувачів, заявивши, що її ПЗ захистить їх від стеження в інтернеті, хоча натомість сама відстежувала їхню активність. Тож на додачу до штрафу Федеральна торгова комісія вимагає від компанії повідомляти своїх клієнтів про способи використання їхніх даних, і про те, що дані ці були продані без їхнього дозволу – якщо після цього випадку в Avast ще залишаться клієнти.   

Email розсилка