Демократи з Палати представників США розслідують використання Starlink росіянами

  • 08 Березня 2024

Вважають це серйозною загрозою безпеці України, життю українців і національній безпеці США.

Демократи з Палати представників США розслідують використання Starlink росіянами зображення

Демократи з Палати представників США повідомили компанію SpaceX, що розпочали розслідування ймовірного використання терміналів супутникового зв’язку Starlink росіянами на лінії українського фронту і на території рф. Інформація про це з’явилася ще місяць тому, і конгресмени Джеймі Раскін та Роберт Гарсія надіслали до SpaceX листа, де йдеться, що вони стурбовані даними представників української розвідки про розгортання терміналів компанії на сході України, що є потенційним порушенням санкції США.  

Конгресмени поцікавилися у президентки SpaceX Гвен Шотвелл, яких заходів вжила її компанія для усунення вразливостей в системі безпеки; ці вразливості росія, що очевидно не може купувати термінали Starlink легально, використала для незаконного придбання терміналів. Крім того, законодавці хочуть знати й те, як саме SpaceX співпрацює з урядовцями США для запобігання таким випадкам надалі. Конгресмени Раскін і Гарсія пообіцяли зв’язатися з Пентагоном для ретельнішого з’ясування всіх обставин цієї справи; вочевидь, найдужче їх турбує те, що ці випадковості з використанням терміналів росіянами можуть бути невипадковими з огляду на всім відому позицію Ілона Маска щодо російсько-української війни. Законодавці попередили Гвен Шотвелл, що ймовірне використання росією Starlink «становить серйозну загрозу безпеці України, життям українців і національній безпеці США», і додали: «Ми стурбовані тим, що у вас можуть бути відсутні відповідні межі та (належна) політика».

Ілон Маск, звісно ж, ще у лютому 2024 року заявив, що повідомлення про те, що компанія продає термінали Starlink в росію, є «категоричною неправдою», і висловив припущення, що рф купує їх в обхід санкцій через третіх осіб в інших країнах (добре, хоч не у військторгах). Тож тепер законодавці США (і громадяни України), хочуть знати, що зроблено, аби цьому запобігти (хоча заради справедливості слід зазначити, що відстежити такі речі насправді буває дуже непросто, не кажучи вже про те, щоб зупинити їх).

Email розсилка