Ініційовано законопроєкт про регулювання російської соцмережі Telegram в Україні

  • 21 Березня 2024

Автором є депутат від партії «ЄС».

Ініційовано законопроєкт про регулювання російської соцмережі Telegram в Україні зображення

Микола Княжицький, народний депутат України від партії «Європейська Солідарність», заявив, що ініціював законопроєкт про регулювання Telegram та «подібних до нього платформ поширення ЗМІ». На думку пана Княжицького, ситуація з популярним російським месенджером, який водночас використовують як джерело новин 72 % українців, є дуже дивною: з одного боку, Генштаб ЗСУ прямо закликає припинити його використання, а СБУ, МВС та РНБО у спільній заяві повідомляють про використання Telegram російськими спецслужбами, з іншого – ті самі Генштаб, МВС, РНБО, СБУ та ГУР мають на цій платформі офіційні канали.    

Проблема Telegram — це не зовсім проблема медіа. Проблема його в тому, що це російська мережа, яка, тим не менш, активно просувається українською владою як основне джерело інформації для українців.

Пан Княжицький пропонує не забороняти, а регулювати, подібно до того, як регулюються платформи типу YouTube. У законопроєкті йдеться, що Telegram (та інші платформи, що працюють з новинами) мають реагувати на контент, який вже зараз заборонений для поширення – як-от порнографія, пропаганда наркотиків, прославляння фашизму, виправдовування російської агресії тощо. Перелік заборон не розширюється, він залишається тим самим, що прописаний у чинному законодавстві. На запит Нацради з питань телебачення та радіомовлення такі платформи зобов’язані розкривати структуру власності і джерела фінансування.

У разі, якщо структура власності та/або джерела фінансування платформи будуть визнані непрозорими, її та пов’язані з нею сервіси заборонять встановлювати на будь-яких службових пристроях, і вона не зможе використовуватися державними органами та фінансовими структурами, які обробляють персональні дані українців. Виняток прописаний лише для Сил безпеки і оборони з огляду на специфіку їхньої діяльності – їм заборонити використовувати такі платформи можуть лише спеціальною постановою уряду України.

Email розсилка