СБУ офіційно назвала виконавців кібератаки на «Київстар»

  • 04 Квітня 2024

Матеріали слідства передадуть в Гаагу.

СБУ офіційно назвала виконавців кібератаки на «Київстар» зображення

Кіберфахівці та слідчі Служби безпеки України офіційно оголосили, що знайшли російських хакерів, котрі 12 грудня 2023 року атакували оператора мобільного зв’язку «Київстар». Понад 24 млн абонентів компанії залишилися тоді без телефонного зв’язку та інтернету. Начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю «Укрінформ» повідомив, що за кібератакою на «Київстар» стоїть російське хакерське угруповання SandWorm («Піщані хробаки»), пов’язане з ГРУ генштабу рф.

Очільник Департаменту кібербезпеки також зазначив, що зараз СБУ проводить низку експертиз, визначаючи уражені хакерами системи, характер уражень і масштаби завданих збитків. Спрямовано запити на отримання додаткової інформації від міжнародних партнерів, які брали участь у ліквідації наслідків кібератаки. Після завершення всіх експертиз та оголошення підозр матеріали розслідування передадуть до Міжнародного кримінального суду у Гаазі.

Ілля Вітюк підкреслив, що у межах кримінального провадження ДКІБ опрацьовує всіх причетних до цього нападу учасників вертикалі, і що «відповідати за скоєне має не лише конкретний хакер, але й, як мінімум, керівник військової частини і керівництво спецслужби, яка здійснює деструктивну діяльність». Відомо лише три випадки, коли кіберзлочинцям оголошувалися підозри за атаки на інфраструктуру, і один з них – саме результат роботи СБУ.

Email розсилка