ФБР опублікувало попередження щодо групи «Фантомні хакери»

  • 04 Жовтня 2023

Кіберзлочинці націлені саме на літніх людей.

ФБР опублікувало попередження щодо групи «Фантомні хакери» зображення

Старші люди – вельми популярна у шахраїв мішень. Вони довірливі, деколи – самотні, і часто не дуже добре розуміються на сучасних технологіях. СМС штибу «вашу картку заблоковано, зверніться до банку за телефоном» чи дзвінки на фінансовий номер з проханням надати код CVV2 – давно відомі і поширені способи шахрайства. Але з’являються й нові.

ФБР опублікувало загальнонаціональне попередження щодо кіберзлочинців «Фантомні хакери», націлених саме на людей похилого віку. У ньому йдеться, що хакери видають себе за представників банку або навіть за співробітників Федеральної резервної системи США, і переконують жертв розкрити конфіденційну інформацію. Згодом завдяки отриманим даним вичерпуються заощадження, пенсійні рахунки в банках тощо. Для підтвердження автентичності у разі, якщо жертва щось запідозрила, шахрай може надіслати електронний лист на офіційному бланку уряду США. Деколи зловмисники повідомляють жертву про її виграш в лотерею, або обіцяють допомогти з придбанням криптовалюти за підхожою ціною.  

Ще одна схема шахрайства – «технічна підтримка». Жертва бачить спливне вікно, електронний лист чи повідомлення в месенджері від ІТ-компанії, де йдеться про те, що її пристрій зламано. Насправді це не так, але завдання кіберзлочинців – змусити жертву повірити у це, і зателефонувати «агенту служби підтримки», який охоче допоможе їй позбутися грошей, удаючи, що ліквідовує злам комп’ютера. Ця схема вже завдала збитків на сотні мільйонів доларів, дехто зі старших людей втратив усі свої заощадження.

Поради з протидії таким шахрайським схемам прості і стануть у пригоді не лише громадянам США. ФБР і фахівці з кібербезпеки радять не натискати на небажані спливні вікна та посилання у текстових повідомленнях, не відкривати підозрілі електронні листи і – особливо – вкладення в них, і в жодному разі не дзвонити за номерами, наданими невідомою особою.

Email розсилка